Tips när du ska lägga om ditt tak

Att ha ett tak i gott skick är oerhört viktigt. Taket/tak göteborg är den del av huset som står stå emot mest tryck från väder och vind. Tänk dig själv hur det kan ligga flera kilo snö på taket en kall vinterdag. Eller rinna flera liter vatten en regnig eftermiddag. Ett välisolerat tak kan spara dig flera tusenlappar i månaden på elräkningen. Det gör att hela ditt hus får ett bättre skick. Men att lägga om sitt tak, eller rentav byta ut hela taket, är en stor och dyr investering. Det är svårt att göra en takomläggning själv så oftast behöver du anlita en professionell takläggare.

Lägg om taket i rätt tid
Taket spelar en central funktion för hela ditt hem. Om du har ett gammalt tak är det väldigt viktigt att du håller koll på det och ser till att underhålla det med jämna mellanrum. Du riskerar annars att det uppstår stora skador på ditt hus om det börjar läcka från taket. Då kommer fukt och mögel i tak och väggar som ett brev på posten. Se därför till att underhålla och lägga om taket i rätt tid. Om du märker att det finns skavanker så vänta inte. Då blir det bara ännu dyrare och svårare att åtgärda problemen, och du riskerar att få byta ut hela taket. En riktlinje är att gå igenom taket två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren. Då kan du förebygga skador och vara ute i rätt tid.

Det är dyrt, så ha en budget
En takomläggning kostar en hel del. Men det är en investering som är värd pengarna. Om du inte gör investeringen i rätt tid så kommer det bara att stå dig dyrare i längden. När du bestämt dig för att göra en takomläggning så lägg upp en budget och se till att planera. Annars riskerar priset att dra iväg.

Anlita en takläggare om du är osäker
Det är oerhört viktigt att taket läggs om på rätt sätt. Därför kan det vara bra att anlita en professionell takläggare om du känner dig osäker eller inte är van vid att lägga tak. De flesta takplattor och takpannor kommer visserligen med lägganvisningar. Men det kan ändå vara klurigt att utföra jobbet. Takplattor som ligger fel kan vara lika skadligt som ett dåligt tak och kan få förödande konsekvenser för hela ditt hus. Det är även arbetsintensivt och tidskrävande att lägga om ett tak, så bara av den anledningen kan det vara skönt att anlita professionell hjälp. Hur lång tid en takomläggning tar beror på takets storlek och komplexitet, men för en vanlig villa kan det ta uppemot två veckor att lägga om taket.